Wielka Sobota – Święcenie wielkanocnych pokarmów w kościołach wieluńskich

Pomimo trudnego czasu epidemii, jaki panuje  w naszym kraju, gospodynie włożyły całe swoje serca w przygotowanie wielkanocnych koszyczków.  Nie zabrakło w nich barwnych pisanek, chleba (dawniej była to pascha), masła, chrzanu, soli, pieprzu i słodyczy.

Nieodzownym  elementem każdego wielkanocnego koszyczka był baranek z chorągiewką – pamiątka wyjścia Izraelitów z Egiptu i znak  Zmartwychwstałego Chrystusa.  Każdy koszyczek  pięknie przybrany gałązkami bukszpanu, kolorowymi wstążkami i nakryty piękną, białą serwetką, często ręcznie haftowaną to małe arcydzieło.

Każdy z włożonych do koszyczka pokarmów ma swoją symbolikę: mielony pieprz przypomina gorzkie zioła dodawane przez Żydów do sosu charosetu na pamiątkę ciężkiej, niewolniczej pracy przy produkcji cegieł w Egipcie; sól  symbolizuje sedno życia i prawdę, zabezpiecza ponadto pokarmy przed zepsuciem, stąd  „sól ziemi”; jajka są symbolem życia; chrzan zapewnia siłę i  krzepę; wędzone kiełbasy i szynki  są  zapowiedzią dostatku, wielkanocne ciasta znakiem doskonałości.

Wszystkie te pokarmy można było znaleźć  w wielkanocnych koszyczkach mieszkańców Wielunia.

Zdjęcia : Ewa Misiak – Kocham Wieluń

oraz Archiwum Parafii św. Barbary