Fundacja Made in Wieluń zaprasza 17 października , w godzinach 11.00 – 15.00 na kolejny Kiermasz produktów lokalnych. Kiermasz odbędzie się na plantach przy Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Patronat honorowy nad imprezą sprawuje Burmistrz Wielunia Paweł Okrasa.
Darmowa degustacja podczas kiermaszu możliwa jest dzięki wsparciu jakie Fundacja Made in Wieluń pozyskała z Programu „Mikrogranty w Łódzkiem 2021” realizowanego przez Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS finansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.
Potrawy, które będzie można degustować przygotowane zostaną podczas warsztatów. KGW – Mistrzynie Wieluń SLOW – smaki regionu przygotowując potrawy pokażą młodym uczestnikom warsztatów „jak to robią profesjonalistki”..
Podczas Kiermaszu będzie można skosztować tradycyjnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu wieluńskiego. I tak: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotuje słynną już w skali kraju kwaśnicę, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Sieńca serwować będzie cztery rodzaje pierogów wypełnionych różnymi farszami, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Młyniska przygotuje tradycyjny, swojski bigos, być może, że panie podają do niego także swojski chleb. Kolejna potrawa, którą podczas Kiermaszu skosztują mieszkańcy to zupa z dyni. Jesienna potrawa – specjalność Koła Gospodyń Wiejskich w Bieńcu. Podczas Kiermaszu nie zabraknie także stoisk lokalnych pszczelarzy, producentów, twórców.
Będzie też można kupić ręcznie szyte dekoracje, wyroby z pracowni ceramiki, no i oczywiście fenomenalne lokalne produkty spożywcze, miody prosto z lokalnych pasiek, świeże pieczywo prosto z piekarni rzemieślniczej oraz inne smaki, które można spotkać tylko na ziemi wieluńskiej. Zapraszamy
źródło: Karol Tomczyk/Fundacja Made in Wieluń