Finał Konkursu Kulinarnego Worldskills Poland i wicemistrzostwo ucznia Krystiana Saka z ZSnr 1

30 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystartował Finał Konkursu Kulinarnego Worldskills Poland organizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie.

Nominację do Finału Konkursu trwającego jeden dzień otrzymało 10 najlepszych kandydatów wybranych przez Kapitułę, w tym 19-letni Krystian Sak z Trębaczewa uczęszczający do Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.

Podczas finału uczestnicy konkursu, walcząc o miejsce w drużynie reprezentującej Polskę na EuroSkills w przyszłorocznym konkursie w Austrii, wykonywali od podstaw ciepłą przekąskę i danie główne, którego kluczowym składnikiem był pstrąg z Zielenicy. Mieli też zadanie sprawdzające podstawowe umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej.

W dniu Finału Konkursu w ramach zadania miała miejsce też kuchenna bitwa, podczas której uczestnicy zaprezentowali swoje umiejętności krojenia warzyw i owoców oraz składnika niespodzianki – . Od uczestników, oprócz umiejętności kulinarnych, wymagano też biegłego posługiwania się językiem angielskim.

Ostatecznie po wielogodzinnych zmaganiach wicemistrzem okazał się uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu Krystian Sak. Z taką pasją, talentem i niesamowitymi umiejętnościami dla wychowanka ZS nr 1 świat staje otworem.

Krystian Sak ma na swoim koncie również sporo wcześniejszych sukcesów:

zdobył I miejsce w szkolnym konkursie Cooking Master wraz z tytułem Super Cooking Master – Warsztaty Gastronomiczne Wieluń,  zdobył I miejsce – nagrodę publiczności w konkursie Bake&Play – Kruszwica, zdobył nagrodę w Mikserze Kulinarnym prowadzonym w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie, zdobył I miejsce w półfinale i V miejsce w finale Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo – Sweet 2019 ,  zdobył V miejsce w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w dziale Gastronomia

Krystian brał też udział w warsztatach z kuchni molekularnej prowadzonych przez Szymona Czerwińskiego, w warsztatach na temat owoców morza prowadzonych przez Wojciecha Harapkiewicza w restauracji Babinicz oraz ukończył szkolenie „Florystyka w cukiernictwie”.

W jury Worldskills Poland zasiadła chef expert z Polski Iwona Niemczewska oraz znawcy sztuki kulinarnej z zagranicy: Antti Porna z Finlandii, Sean Owens z Wielkiej Brytanii, Evgeniy Irishkin z Rosji i Zoltan Kis z Węgier.

   

                     

tekst Ewa Misiak, fot. Krystian Sak, ZS nr 1 i Worldskills Poland