Dynia, w Polsce popularnie zwana banią, pochodzi z Ameryki Środkowej a jej historia sięga czasów starożytnych , od kiedy słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus zaczął podawać na swoich ucztach dynię smażoną w miodzie.
W Europie dynia pojawiła się w XV wieku. Przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba. Europejczycy początkowo traktowali ją jako egzotyczną ciekawostkę, wkrótce jednak odkryli jej zalety i już po 100 latach uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce równie szybko zdobyła popularność i pojawiała się na prawie wszystkich stołach.
Wraz z końcem jesiennych zbiorów nadchodzi dzień, szczególnie lubiany przez dzieci, zwany „Świętem Dyni”.„ Święto Dyni” to wielka okazja aby dzieci poznały właściwości tego smacznego i bogatego w witaminy warzywa i by wzbogaciły swoją wiedzę na jego temat.
30 października sala przedszkolna przemieniła się w dyniową krainę. Maluszki mogły skosztować pysznych placuszków i zobaczyć, co kryje w swoim wnętrzu pomarańczowa kula. Nie wszystkim smak tego warzywa przypadł do gustu, za to ciekawość wzbudziły duże, jadalne pestki.
Dzieci wykonały tego dnia piękne prace plastyczne z plasteliny. Na koniec przyszedł czas na wspólną zabawę i śpiewanie piosenek o pani dyni. To był radosny i pełen atrakcji dzień.
– czytamy na FB Szkoły Podstawowej im. W. Witosa w Rudzie
Ewa Misiak – Kocham Wieluń
fot. SP w Rudzie