29 września odbyły się dwie wizyty edukacyjne w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Pierwsza grupa składała się z uczniów klasy 7a ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Wieluniu pod opieką Pani Małgorzaty Leś. Druga grupa to uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu, którzy przybyli wraz z Panią Izą Rybak. Uczestnicy obejrzeli wystawę „Życie codzienne wsi wieluńskiej na początku XX wieku”.
Po szczególnie ważnej dla naszego regiony ekspozycji etnograficznej oprowadził ich historyk Marek Gogola, w swoich opowieściach skupiając się przede wszystkim na tradycji kulinarnej.
Uczniowie dowiedzieli się ile wysiłku nasi przodkowie musieli włożyć aby zasiać i zebrać plony, żeby później móc przygotować żywność. Z dużego nakładu pracy powstawały podstawowe, najczęściej wykorzystywane w kuchni, produkty spożywcze jak mąka, kasza czy ziemniaki z których później przygotowywano proste ale smaczne, sycące i zdrowe posiłki. Na wiejskich stołach często gościły podpłomyki, prażuchy, kluski żelazne i leniwe oraz zupy takie jak polewka, żurek czy zalewajka. Dominowały potrawy mączne, mleczne i ziemniaczane, a mięso jadano bardzo rzadko.
Każdy z uczniów otrzymał na pamiątkę książkę „Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem” w której znajdują się przepisy właśnie na takie tradycyjne, proste dania.
„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje.





Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna w Wieluniu