26 września odbyły się warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem” realizowanego przez Miejską i Gminną Bibliotekę Publiczną w Wieluniu. Aromat tradycyjnych potraw wypełnił salę gastronomiczną w Zespole Szkół Specjalnych w Wieluniu.
W warsztatach udział wzięli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi im. Powstańców Śląskich w Wieluniu. Pierwsza grupa składała się z uczniów klasy 2, którzy przybyli pod opieką Pani Małgorzaty Lipiety. Druga grupa to uczniowie klasy 3, wspierani przez Panią Iwonę Grzelak. Wspólnie z nimi gotowali przedstawiciele gospodarzy, uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu pod opieką Pani Renaty Suliga-Czekaj oraz Pani Julity Jankowskiej.
Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję nauczyć się przygotowywania tradycyjnych potraw, korzystając z przepisów zawartych w książce wydanej przez naszą bibliotekę. Uczestnicy nie tylko zapoznali się z recepturami, ale również aktywnie uczestniczyli w gotowaniu, nakrywaniu do stołu oraz tworzeniu pięknych ozdób, które dodały uroku wspólnemu posiłkowi.
Kulinarna przygoda zakończyła się degustacją przygotowanych potraw, co było prawdziwą ucztą dla podniebienia. Na stole zagościła zupa owocowa z sezonowych oraz suszonych owoców podana z kaszą manną, kluski leniwe z sera pod zasmażką z bułki w towarzystwie słodkich borówek oraz jajecznica ze szczypiorkiem. Każdy z uczniów otrzymał na pamiątkę książkę „Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem”.
„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje”.


Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna w Wieluniu