Muzeum Ziemi Wieluńskiej odwiedzili uczestnicy projektu „Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem” realizowanego w MiGBP w Wieluniu

Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna w Wieluniu realizuje projekt „Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem”. Tym razem  zajęcia przeniesiono  do Muzeum Ziemi Wieluńskiej. 21 października Muzeum Ziemi Wieluńskiej odwiedzili kolejni uczniowie: Pierwsza grupa, uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu wraz z Panią Katarzyną Szafran, druga grupa , uczniowie Szkoły Podstawowej im. Komisji Edukacji Narodowej w Kurowie pod opieką Pani Anny Mielczarek oraz uczniowie z Zespołu Szkół nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Wieluniu wraz z dr Izabelą Szeląg.

Uczestnicy mieli okazję obejrzeć wystawę zatytułowaną „Życie codzienne wsi wieluńskiej na początku XX wieku”. Przewodnikiem po tej szczególnie ważnej dla naszego regionu ekspozycji był Tomasz Spychała z Działu Etnografii. W swoich opowieściach skupił się na tradycji kulinarnej i zmianach jakie zachodziły na wsiach od XVIII do XX wieku.

Uczniowie dowiedzieli się jak wyglądały zwyczaje panujące w chatach związane z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Komu przysługiwały największe porcje jedzenia, jak wyglądały przyjęcia weselne, co jadano w czasie świąt i jak radzono sobie na przednówku.
Pan Tomasz Spychała opowiedział uczniom kiedy ziemniaki trafiły na wiejski stół, jakie zboża uprawiano oraz jak konserwowano żywność.

Wizyty edukacyjne były okazją do zgłębienia lokalnej historii i tradycji kulinarnych naszego regionu.
Każdy z uczniów otrzymał na pamiątkę książkę „Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem” wydaną w ramach projektu.

Projekt został dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu „Nasze tradycje”.