„Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem” – Projekt realizowany w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu

24 października uczniowie klasy 7a ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Wieluniu pod opieką Pani Małgorzaty Leś wzięli udział w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem”. Wspólnie z nimi gotowali uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu pod opieką Pani Renaty Suliga-Czekaj oraz Pani Julity Jankowskiej, która prowadzi warsztaty kulinarne w ramach projektu. Warto wybierać sezonowo dostępne produkty dlatego tym razem przygotowano zupę dyniową z zacierkami oraz placki ziemniaczane podane na dwa różne sposoby, na wytrawnie w sosie grzybowym oraz na słodko posypane cukrem. Całości towarzyszył kompot z suszonych owoców.

Odbyły się również zajęcia techniczne. Uczniowie przygotowali przepiękne lampiony z dyni, które później wykorzystali jako ozdoby podczas ubierania stołu.

     

   

„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje”.