Fundacja Made in Wieluń zaprasza na kolejny kiermasz produktów lokalnych.

Podczas kiermaszu w niedzielę, 18 września w godz. 11:00 – 15:00, będą stoiska z lokalnymi produktami, warzywami, wędlinami, makaronami, przetworami. Będzie można kupić miody prosto z lokalnych pasiek oraz wziąć udział m.in. w warsztatach oraz konkursach na słodkość oraz na kiszonkę roku.

Podczas festiwalu nieodpłatnie będzie można degustować potraw przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych – serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich działających na terenie ziemi wieluńskiej.

Festiwal: Wieluń SLOW – smaki regionu:

  • przegląd produktów lokalnych, regionalnych oraz produktów tradycyjnych ziemi wieluńskiej wpisanych na listę produktów tradycyjnych;
  • prezentacja dań przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych z darmową degustacją;
  • warsztaty kulinarne (kiszonki, słodkości);
  • warsztaty pszczelarskie;
  • warsztaty wyrabiania makaronu tradycyjną metodą;
  • finał konkursów Wieluń SLOW na słodkość i kiszonkę.
  • przegląd lokalnego rękodzieła;
  • występy ludowych zespołów ludowych, folklorystycznych z terenu ziemi wieluńskiej.

Fundacja Made in Wieluń ogłasza KONKURSY:

  • Słodkość Wieluń SLOW – smaki regionu,
  • Kiszonka Wieluń SLOW – smaki regionu,

oraz KONKURS na:

  • chleb / masło / smalec;

Prace konkursowe należy dostarczyć na stoisko Fundacji Made in Wieluń podczas Festiwalu: Wieluń SLOW – smaki regionu 18 września do godz. 12:00. Szczegóły na plakatach.

         

Ewa Misiak – tekst