Podczas kiermaszu w niedzielę, 18 września w godz. 11:00 – 15:00, będą stoiska z lokalnymi produktami, warzywami, wędlinami, makaronami, przetworami. Będzie można kupić miody prosto z lokalnych pasiek oraz wziąć udział m.in. w warsztatach oraz konkursach na słodkość oraz na kiszonkę roku.
Podczas festiwalu nieodpłatnie będzie można degustować potraw przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych – serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich działających na terenie ziemi wieluńskiej.
Festiwal: Wieluń SLOW – smaki regionu:
- przegląd produktów lokalnych, regionalnych oraz produktów tradycyjnych ziemi wieluńskiej wpisanych na listę produktów tradycyjnych;
- prezentacja dań przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych z darmową degustacją;
- warsztaty kulinarne (kiszonki, słodkości);
- warsztaty pszczelarskie;
- warsztaty wyrabiania makaronu tradycyjną metodą;
- finał konkursów Wieluń SLOW na słodkość i kiszonkę.
- przegląd lokalnego rękodzieła;
- występy ludowych zespołów ludowych, folklorystycznych z terenu ziemi wieluńskiej.
Fundacja Made in Wieluń ogłasza KONKURSY:
- Słodkość Wieluń SLOW – smaki regionu,
- Kiszonka Wieluń SLOW – smaki regionu,
oraz KONKURS na:
- chleb / masło / smalec;
Prace konkursowe należy dostarczyć na stoisko Fundacji Made in Wieluń podczas Festiwalu: Wieluń SLOW – smaki regionu 18 września do godz. 12:00. Szczegóły na plakatach.
Ewa Misiak – tekst