Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Wieluńskiej- Wieluń od kuchni

10 sierpnia, teren rekreacyjny przy remizie OSP w Dąbrowie koło Wielunia  dzięki Fundacji „Świetna Rodzina „zatętnił życiem i aromatami lokalnych potraw. Było to plenerowe święto, w którym tradycyjna kuchnia, muzyka i kultura spotkały się w jednym miejscu, tworząc atmosferę pełną radości i dumy z lokalnego dziedzictwa.

Na festiwalowych stoiskach zaprezentowały się  zaproszone Koła Gospodyń Wiejskich z regionu, które przygotowały degustacyjne porcje dań zachwycających wyglądem i smakiem.  Goście  bezpłatnie próbowali wszystkiego, od aromatycznych zup, przez wyborne dania mięsne, aż po domowe ciasta i słodkości a następnie oddali swój głos na ulubioną potrawę.

Kulminacyjnym momentem wydarzenia była rywalizacja w konkursie na najlepsze danie. Zwycięstwo przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich ze Skrzynna, które oczarowało jury i publiczność swoją zupą „Jak chłopu do kosy”. Choć to właśnie ona zdobyła najwięcej głosów, organizatorzy docenili wysiłek wszystkich uczestników, wręczając pozostałym kołom vouchery-niespodzianki.

Konkursowe potrawy oceniało jury w składzie: Wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Łódzkiego Magdalena Werstak, Wicestarosta Powiatu Wieluńskiego Krzysztof Dziuba, Redaktor Naczelny Kulis Powiatu Sławomir Rajch oraz członek Fundacji „Świetna Rodzina” Karol Kaczmarek.

Dopełnieniem festiwalu był program artystyczny. Na scenie wystąpili m.in. Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Konopnickiej, Orkiestra Dęta z Naramic, zespół muzyczny Lejdissimo działający przy Wieluńskim Domu Kultury, wokalistki Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury i Sportu w Wieluniu pod opieką artystyczną Anety Włodarczyk oraz młodzieżowy zespół Spontan.

W czasie festiwalu nie zapomniano o najmłodszych. Z myślą o nich przygotowano liczne konkursy, gry i zabawy. Festiwalowi towarzyszyły liczne warsztaty dla dorosłych. Całość imprezy, zwieńczyła wieczorna dyskoteka pod gwiazdami, którą  poprowadził niezastąpiony DJ Kaczor.

Festiwal „Wieluń od kuchni” pokazał, jak ważną rolę pełnią Koła Gospodyń Wiejskich w zachowaniu i promowaniu regionalnej kultury. To nie tylko strażniczki kulinarnych tradycji ale także organizatorki wydarzeń, które przypominają o bogactwie dziedzictwa ziemi wieluńskiej.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Wydarzenie zorganizowano dzięki głosom oddanym przez mieszkańców w ramach Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego 2025.

Ewa Misiak – Kocham Wieluń