Tak specjalną okazję uczczono poprzez organizację uroczystości, w której wzięli udział lokalni przedstawiciele tych dwu zawodów, piekarze i cukiernicy, oraz liczni goście. Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu od lat, z wielkim powodzeniem kształci, odnoszących w wielu konkursach wielkie sukcesy, młodych ludzi.
Wieluńskie wydarzenie urozmaiciła wystawa wyrobów piekarniczych i cukierniczych od miejscowych producentów oraz serią prelekcji. Tematyka prelekcji obejmowała historię cukiernictwa, informacje na temat patrona cukierników św. Klemensa i nowoczesne trendy w branży. Prelekcje wygłosił nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w placówce Przemysław Banaś.
Szczególną uwagę poświęcono informacji o Branżowym Centrum Umiejętności, którego budowa właśnie trwa i na które placówka pozyskała niebagatelną kwotę bo aż 11 mln zł. (pisaliśmy o tym wcześniej: tutaj). Dodatkowo, odbyła się konferencja, z udziałem wieluńskich i okolicznych piekarzy i cukierników, która była doskonałą okazją do prezentacji powstającego Branżowego Centrum Umiejętności.
Branżowe Centrum Umiejętności, powstające w placówce we współpracy z partnerami: Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Klubem Szefów Kuchni z Warszawy oraz Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników z Gdańska, z pewnością będzie ogromnym wsparciem dla młodych adeptów tych zawodów, a pozyskanie tak znaczącej kwoty na ten cel jest imponującym osiągnięciem.
Podczas wydarzenia nie zabrakło degustacji lokalnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Degustacja lokalnych wyrobów to świetny sposób na podkreślenie roli i znaczenia tych zawodów w lokalnej społeczności oraz promocja miejscowych producentów.
Całość wydarzenia była związana z obchodami Dnia św. Klemensa Hofbauera, patrona piekarzy i cukierników. Obchody z udziałem lokalnych producentów oraz prelekcje na temat historii i nowoczesnych trendów w cukiernictwie na pewno dostarczyły ciekawych informacji i inspiracji zarówno uczniom, jak i wszystkim obecnym na uroczystości.
Ewa Misiak – Kocham Wieluń