Drugie warsztaty z cyklu „Kulturalnie, Lokalnie Ze smakiem” w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu

17 października w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem”. W zajęciach udział wzięli uczniowie klasy 2a ze Szkoły Podstawowej im. Wincentego Witosa w Rudzie, pod opieką Pani Urszuli Mostowej i Pani Moniki Krengiel. Wspólnie z nimi gotowali uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu pod opieką Pani Renaty Suliga-Czekaj oraz Pani Julity Jankowskiej. Podczas warsztatów uczniowie nauczyli się jak przygotowuje się regionalne potrawy, korzystając z tradycyjnych przepisów zawartych w książce wydanej przez  bibliotekę. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem przygotowywali produkty, ważyli, gotowali i smażyli oraz wspólnie nakryli do stołu. Dodatkową atrakcją było tworzenie lapbooków czyli kreatywnych warstwowych książek. To nauka przez zabawę ułatwiająca zapamiętywanie informacji. Dzieci podczas tworzenia lapbooków książki „Kulturalnie Lokalnie Ze smakiem” poznały przepisy na dania, które później wspólnie przyrządzali w kuchni.  Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Daniem głównym była zalewajka, prosta ale smaczna zupa z żuru i ziemniaków z dodatkiem boczku. A na deser podano puszyste racuszki z maślanki, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Do picia aromatyczny kompot ze świeżych i suszonych owoców. Wszyscy uczestnicy otrzymali na pamiątkę książkę „Kulturalnie Lokalnie Ze Smakiem”.

     

     

„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje”.