Spotkanie w Centrum Integracji PCK w Wieluniu, wynik wspólnych działań Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz Oddziału Rejonowego PCK w Wieluniu, stało się okazją do zgłębienia różnych aspektów zdrowej i bezpiecznej żywności…
Na spotkaniu panie Małgorzata Komar oraz Justyna Dorofiejczyk z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieluniu przekazały uczestnikom cenne informacje na temat przechowywania i przetwarzania żywności, właściwych technik obchodzenia się z żywnością, chorób przenoszonych drogą pokarmową, znaczenia czytania etykiet żywności i zwracania uwagi na dobry skład poszczególnych produktów.
Uczestnicy spotkania poznali 5 kroków bezpiecznej żywności, w skład których wchodzą: Utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze oraz używanie bezpiecznej wody i żywności.
Podstawowym krokiem przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania jest utrzymanie czystości czyli mycie rąk.
– oddzielanie surowego mięsa, ryb i owoców morza od innej żywności, zwłaszcza tej do bezpośredniego spożycia. Przy przygotowaniu dań z udziałem surowego mięsa, ryb i owoców morza używać należy oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia. Żywność taką należy też przechowywać w oddzielnych pojemnikach tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
– Żywność podczas obróbki należy dokładnie gotować a zupy czy sosy należy doprowadzać do wrzenia, mięso i ryby należy smażyć bądź piec, do czasu aby mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe. Wcześniej przygotowaną żywność, przed spożyciem, należy odgrzewać w temperaturze powyżej 70 st. C.
– Każdą żywność należy utrzymywać w odpowiedniej dla niej temperaturze poprzez m. in. zamrażanie przed końcem terminu przydatności do spożycia, unikanie długotrwałego przechowywania żywności w zamrażarce oraz niezamrażanie ponowne produktów.
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się również o zagrożeniach takich jak zatrucia i zakażenia pokarmowe, do tego o prawach konsumenta gwarantowanych przez Konstytucję RP, o tym co powinna zawierać etykieta produktu spożywczego oraz o substancjach alergennych i dodatkach do żywności, których stosowanie regulowane jest przez przepisy prawa żywnościowego.
Spotkanie „Razem dla zdrowia” okazało się być wartościową inicjatywą edukacyjną, która zwiększyła świadomość wśród uczestników na temat bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, higieny i promowania zdrowych nawyków żywieniowych.
Dzięki wspólnym wysiłkom Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz Oddziału Rejonowego PCK w Wieluniu, mieszkańcy zyskali cenne informacje, które mogą wykorzystać w codziennym życiu aby dbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Ewa Misiak – Kocham Wieluń